Григор Григоров (автомобилен състезател)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Григор Григоров
български автомобилен състезател
Григор Григоров по време на Рали България през 2014 г.
Григор Григоров по време на Рали България през 2014 г.

Роден

Националност България
Спортна кариера
Спортавтомобилен спорт
Активностот 2012 г.
Спортен клубБОИЛА Моторспорт
Постижения2 пъти шампион

Григор Григоров Костантинов е български автомобилен състезател, шампион на България за 2015 година на едномарковия шампионат HYUNDAI Racing Trophy (с навигатор Янаки Янакиев), както и победител в шампионата V1 CHALLENGE TEAM за 2015 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Григоров е роден на 27 септември 1994 г. в семейството на Григор и Биляна Григорови. Има сестра Мартина. Израства със семейството си в град Сливница, където живее до 2001 година.

Започва своето образование през 2001 година в Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език в столицата, където учи до 2007 година. След италианският лицей учи в Частно средно общообразователно училище „Рьорих“, където и завършва своето средно образование. След завършването на средното си образование Григоров учи в УНСС с профил „Икономика на туризма“.

Състезателна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Още от дете проявява интерес към автомобилните спортове, като в ранните си години се занимава основно с мотоциклетизъм. През 2008 г. талантът му е забелязан от най-добрия специалист в областта на българския автомобилен спорт, доц. д-р Владимир Илиев (баща на 8-кратния рали шампион на България, Димитър Илиев)[1]. Получава пълна подкрепа от своя баща Григор Григоров, който и е в основата на неговото развитие. Придобива и първият си спортен автомобил – Пежо 306 Maxi=

2011[редактиране | редактиране на кода]

След тригодишно обучение, няколко любителски състезания и тестове на картинг клас KZ2 и формула GP3, Григор става първият пилот в историята на БФАС, който получава състезателен лиценз под 18-годишна възраст. Още в първата си състезателна година, едва на 17, става шампион в обединената група А&N на шампионата на България по Планинско изкачване[2].

2012[редактиране | редактиране на кода]

Републикански шампион в Планинския шампионат на обединена група А&N; 3 първи, 2 втори и 3 трети места (Mitsubishi Lancer EVO 9) 3-то място в клас N4 на рали „Хеброс 2012″ и 9-о в генералното класиране (Mitsubishi Lancer EVO 9).

2013[редактиране | редактиране на кода]

Републикански шампион в Планинския шампионат на обединена група А&N; 5 първи и 3 втори места (Mitsubishi Lancer EVO 9).

2014[редактиране | редактиране на кода]

Победител в кръг от състезанието за едномаркови автомобили V1 Challenge, София 2014, постигайки и най-бърза обиколка в старта.

Завършва на терто място в клас А6 на Рали България 2014, където се състезава с нает автомобил Фиат Пунто S1600, като завършва на престижното 8-о в генералното класиране.

Григор участва като инструктор към Nissan Bulgaria със спортен автомобил GTR в редица специални събития, някои от които са Автомобилен салон София, както и в благотворително моторно шоу „Ротари ден“ 2014 и Празник на скоростта – Разлог 2014.

2015[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г. той ще участва в европейските серии GT4 с българския автомобил SIN R1 GT4. Става шампион в едномарковия шампионат HYUNDAI Racing Trophy и в силния клас V1 Challenge, където конкурченцията е международна и много силна.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.sportal.bg
  2. grigorgrigorov.com, архив на оригинала от 5 март 2016, https://web.archive.org/web/20160305123118/http://grigorgrigorov.com/bio/, посетен на 30 декември 2015